2023. november
2023. 12. 04.

„Puha avar takaróval az ősz szép ágyat vetett. Ha épp most az erdőben jársz, ez fogja fel léptedet.” (Aranyosi Ervin: November)

 

November az ősz utolsó hónapja, mely egyúttal a karácsonyra való készülődés időszakát is jelenti.

 

Az 1. sz. Idősek Klubjában a Márton naphoz kapcsolódóan, Márton napi libanapot ültek, ahol az idősek jó étvággyal fogyasztották el a finomságokat. Ismét köszönthettünk születésnapost, hiszen Magdika néni 88 éves lett. Isten éltesse még sokáig!

Márton nap hetében, november 6-án egy kis vigasság volt a Nyírszőlősi Idősek Klubjában. Szabó Sándor nótaénekes, Botos Lajos prímás és Csernák Tibor billentyűs hoztak egy nagyon színvonalas kulturális élményt ellátottjainknak. A közismert nóták, a közös éneklés, igen jó hangulatot teremtett időseink körében. Köszönjük szépen Ágoston Ildikónak a szervezést, aki mindig szeretettel gondol a Nyírszőlősi Idősek Klubjának tagjaira! November 15-én az utolsó negyedév névnaposait köszöntöttük; az Erzsébeteket, Katalint, Andrást, Évát, és Jánost. Ez alkalomból ebédre pince pörkölt készült az üstben, és az ünnepeltek sok finom süteménnyel is kedveskedtek az őket megünneplőknek. A finomságok, a jó zene, a tánc, mind alapja volt egy remek hangulatú napnak. Még ebben a hónapban is sült a sütőben az egészséges sütőtök, amiből mindenki bőségesen részesült. A hónap végén elkezdődött az ünnepekre való hangolódás; a közösségi tér dekorálása, a közös karácsonyi dalok éneklése. A hangulat már most is csodás. November utolsó napjaiban generációs mézeskalács sütés volt a klubban. Alsó tagozatos iskolások és óvodások látogattak el hozzánk, hogy segítsenek klubosainknak a szaggatásban. Mikulás váró és karácsonyi dalokkal is készültek. Persze kóstoló is volt, amihez finom teát is kaptak a gyerekek. Ezt az alkalmat évről évre mindig nagyon várják!

A 6. sz. Idősek Klubja filmvetítéssel indította az utolsó őszi hónapot. A "Számolás joga" c. életrajzi film került levetítésre, mely egy lenyűgöző és inspiráló igaz történet három NASA-nál dolgozó afroamerikai nőről, akik fontos szerepet játszottak a történelem egyik legnagyobb műveletében: az első amerikai űrhajós Föld körüli pályára állításában. A történetnek köszönhetően a 60-as évek Amerikájában járva sok-sok gondolat, vélemény és érzelem megnyilatkozása hangzott el a filmet követő közös beszélgetésen. A kötelező "mozis kellék", a pop-corn sem maradhatott el, mely ezúttal csípős ízesítésű volt.

Márton napján zsíros kenyérrel ünnepeltek ellátottjaink. A menü: házi, fűszeres libazsírral kent friss PurPur kenyér, házi termelésű lilahagymával és házi készítésű paprikakrémmel. Italként vaníliás-fahéjas szilvatea, házilag készített szilva-sziruppal édesítve. A csupa házi és egészséges étel-ital kínálatot mindenki nagy megelégedéssel fogadta, ami nagyban hozzájárult egy jó hangulatú, közösen átélt kellemes délelőtt eltöltéséhez. Klubosaink megismerkedtek a karácsonyi asztaldísz-készítés rejtelmeivel is. Vendégük, Végsheő Márti két nagy élő növényes asztaldíszt készített ajándékba klubunknak, miközben persze minden munkafolyamatot részletesen elmagyarázott a jelenlévőknek. Ezen kívül még egy nagy asztaldíszt, hat kicsi asztaldíszt és egy kis asztali fenyőfát is készített ajándékba, amelyeknek nagyon örültek klubosaink. Ezúton is nagyon köszönjük! Rendkívül szép díszítő elemei lesznek a klubunknak. Hálásak vagyunk az önzetlen ajándékokért, valamint a gyümölcsökért, melyeket szintén ajándékba kaptunk. November 30-án a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatást mutatta be Jakab Zoltánné kolléganőnk. Az előadás nagyon részletes, érdekes és minden kérdésre kiterjedő volt, amely révén már megszűntek az esetlegesen téves, vagy hiányos információk, és az "elképzelések" helyére pontos tudás került. Az előadást nagy érdeklődés övezte.

A Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség az idén 13. alkalommal, november 8-án rendezte meg „A szellemi vetélkedő ”-t, ahol a 9. sz idősek klubja 3 fős csapata is részt vett. A csapat tagjai szorgalmasan készültek, tanultak. Ellátottjaink nagyon ügyesen voltak és kitartóan küzdöttek! Gratulálunk nekik! Novemberben azonban nem csak a Márton napján lehetett jókat és finomakat enni. Őszi finomságok készítése és kóstolása program keretében nagyon finom sült tököt és sokmagvas burgonya pogácsát is sütöttek klubosaink munkatársainkkal együtt. A hónap végén ellátottjaink megkezdték a karácsonyra való készülődést. A díszek készítése már elkezdődött. A Dália utcai Idősek Klubjában is a Márton naphoz kapcsolódó finomságokkal ünnepelték a Márton napot. Klubosaink libazsíros kenyeret fogyasztottak lilahagymával és hozzá forró fahéjas teát. A mindennapok szürkeségét pedig társasjátékozással dobták fel ellátottjaink. A társasjáték kikapcsol, szórakoztat és örömet is okoz. Jól tudják ezt klubosaink, akik nagyon szeretnek játszani.