Szeptember havi programok
2023. 10. 19.

"Itt van az ősz, itt van újra…” mely gyönyörű idővel köszöntött be, így számos őszi szabadtéri programnak adva ezzel teret és lehetőséget.

A 6. sz. Idősek Klubja ismét nagy örömmel fogadta Ress Andreát a Nyíregyházi Kórház SBO részlegének szakemberét, aki az allergiákról és  más érdekfeszítő témákról tartott nagy sikerű előadást időseinknek. ”Kedvencek” – címmel az Irodalmi Napon az idősek bemutatták saját kedvenc verseiket. Mindegyik bemutatott- elmondott mű a magyar irodalom egy-egy gyöngyszeme. A lázas készülődés eredménye egy igen színvonalas délelőtt lett. 

 


Szeptember hónapban Dr. Petrus Anna és Vitai Klára voltak klubunk vendégei. Érzékenyítő program keretében tartottak nagyon érdekes, rengeteg új információt adó és szemléletformáló előadást. Munkájukat segítette Cooper is, az öt éves, vakvezetésre kiképzett kutya, aki az  emlékezetes délelőtt igen jó hangulatát emelte. Vendégeink a Fehér Bot Alapítvány, valamint a Vit-Active Mozgás- és Lendület Egyesület képviseletében látogattak el intézményünkbe és reményeink szerint ezt az elsőt még több ilyen színes és értékes találkozó fogja követni. Az érzékenyítő program folytatásaként dr. Gaál Sándorné Eszter Tiszteletes Asszony látogatta meg klubunkat, közösségünket. A mai, felfokozott világunkban nagy szükség van egy kicsit lelassítva megélni a perceket, az apró örömöket és természetesen időt szánni lelki feltöltődésre is. Ennek volt nagyszerű példája a közösen eltöltött délelőtt, ahol kötetlen légkörű beszélgetések mellett megnyílt emberi sorsokkal találkozhattunk bensőséges hangulatban. A Nyírszőlősi Idősek Klubja Mária és Lajos napot ünnepelt, melynek keretében üstben főztek öhönt az ünnepeltek. A belevaló lebbencs tésztát is saját kezűleg készítették. A sok finomság mellet a jó zene gondoskodott a jó a hangulatról is. A jóízű beszélgetéseknek, társalgásnak alapja lehet egy közös tevékenység végzése is. Így vannak ezzel klubosaink, akik szívesen elevenítették fel a régi őszi szokásokat diótörés közben.


Az 1. sz. idősek Klubjában a közös sütés-főzésre helyeződött a hangsúly. Klubunk igyekezett kihasználni a jó idő adta lehetőségeket. Palacsinta sütés, lecsó főzés, tárcsán készült finom falatok. A zenéről minden esetben Makó Pali bácsi gondoskodott, aki remek citerajátékával  kápráztatta el klubunk tagjait. Születésnaposként 90. születésnapja alkalmából Zsuzsika nénit köszönthettük. A Csaló közi Idősek Kubjában Nagy Szabina képviselő asszony kezdeményezésére hasznos előadást tartott a körzeti megbízott rendőr, az idősekre leselkedő veszélyekkel kapcsolatban. A rendezvényen időseinken kívül részt vettek az 1.sz. pszichiátriai nappali ellátás tagjai, kisiskolások, valamint a Jósavárosi polgárőrök is. Az egészség megőrzése érdekében a sóstói kondiparkba tettek látogatást ellátottjaink. A Pacsirta utcai Idősek otthonában az őszi szabadtéri program keretében lecsó készült bográcsban, melyet nagy örömmel fogadtak és fogyasztottak el idős ellátottjaink.


Szeptember végén került megrendezésre a családi nap, ahol színes program keretében köszöntöttük idős ellátottjainkat. A Család utcai klubunkban születésnapokat ünnepeltünk, klubosaink kilátogattak a Tirpák fesztiválra és részt vettek az idősek világnapja rendezvényein is. Nyíregyháza város az Idősek Világnapja rendezvényét a Sóstói Múzeumfaluba szervezte.