Lábápolási nap az orosi idősek klubjában
2022. 01. 27.

Az idős emberek lábápolására különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, mivel a kor előrehaladtával a láb és a láb körmei egyre több fertőzésveszélynek vannak kitéve, melyek az immunrendszert is érzékenyen érintik.

Mivel intézményünk nagy hangsúlyt fektet időseink mentális jóllétének elősegítése mellett testi egészségük védelmére is, az Orosi Idősek Klubjában LÁBÁPOLÁSI NAP-ot szerveztünk, ahol elhangzott többek között, hogy

- A lábat körültekintően ápolni kell, fokozottan igaz ez a diabeteses láb esetében.

- Lábmosást követően minden esetben szárazra kell törölni a lábakat, különös figyelemmel a lábujjak közötti területre.

- Az enyhén megvastagodott szaruréteget célszerű lábmosás közben, nem túl erős lábápoláshoz kapható dörzsivel, még vizes állapotban átdörzsölni.

- A láb körmeinek benövése ellen folyamatos körömigazítással védekezhetünk.

- A diabetessel küzdők mindenképpen kérjék szakember segítségét.

- A legfontosabb a bőr felületén megtelepedő és elszaporodó gombák eltüntetése, mivel az összefekvő lábujjszélek között tenyésző gomba kisebesítheti a bőrt, mely berepedezik, és fertőzési kaput jelent más kórokozók számára.

- A zárt cipőben izzadó láb könnyen gombásodik, ezért fontos, különösen nyáron a jól szellőző, légáteresztő anyagból készült cipő, valamint a jó nedvszívó pamutzokni vagy harisnya viselése.

Nagyon fontos, hogy otthoni pedikűrt csak addig végezzünk, amíg azt biztonságosan el tudjuk végezni, egyéb esetben forduljunk szakemberhez.