„Itt a strandidő végre, itt a nyár”- énekelte a Pa-Dö-Dö
2023. 08. 02.

Ha strandra nem is mentünk júliusban, számos programot szerveztünk ellátottainknak.

Az orosi Idősek Klubja szatmári kirándulást szervezett a 6.sz., az 1. sz. és a Nyírszőlősi Idősek klubjának. A Nagyarban lévő Luby kastély rózsa kertje, a Túristvándi vízimalom, a mátészalkai kocsi múzeum, a baba múzeum, valamint a zsinagóga látogatása felejthetetlen élményt  nyújtott minden résztvevő számára. A kiránduláson kívül a már hagyománynak számító programok (pedikűr, körzeti megbízott által tartott bűnmegelőzési előadás, valamint a görög atya látogatása) sem maradhattak el. A változatos események mellett a gasztronómiáról sem feledkeztek meg: krumpli lángost készítettek, melyet platnin sütöttek. A régi ízek nem merülnek feledésbe-erről klubtagjaink mindig gondoskodnak.

Ha már ételekről beszélünk, ne felejtsük el többi klubunkat sem. A Nyírszőlősi Idősek Klubja már júniusban belecsapott a kulináris élvezetekbe, hiszen a Nyírszőlősi Jubileumi Fakanál Fesztivál különdíját hozhatták el az üstben készített öhönükkel. A finomságok készítése júliusban tovább folytatódott. A 80. születésnapját ünneplő Ica néni, valamint a névnaposaink közösen 350 db káposztát töltöttek, mellyel vendégül látták az őket köszöntő klubtagjainkat. Ünnepien megterített asztal, a vázákban friss virág, finom házi sütemény, élőzene. Ez várta ellátottjainkat. A jó hangulat garantált volt. Az ünneplés mellett jutott idő a kultúrára is. A Sényőn megrendezésre kerülő Megyei Kulturális Seregszemlén Pribék József képviselte intézményünket.

A 6. számú Idősek klubja a nyári melegben a kreatív foglalkozások mellett sikeres ruhabörzét szervezett ellátottjainak. Mindenki talált magának kedvére valót. A nyári meleg könnyebb elviselésére gyümölcssalátát készítettek, melyet hűtve fogyasztottak.

A Csaló közben lévő pszichiátriai betegek nappali ellátása a 3. sz. Idősek Klubjával közösen szervezte júliusi programjait. Az Annák, Anikók köszöntése sem maradhatott el. A megterített asztalon a virágcsokor mellett a süteményeknek is jutott hely. Az ízletes torta hűtve a  legfinomabb, ezt ellátottjaink is tudják, és egy könnyű séta alkalmával hűsítőleg hat a fagylalt is ebben a nagy melegben.

A nyár egyik slágere a levendula, melyet ellátottjaink is nagyon szeretnek nem csak gyűjteni, hanem felhasználni is. Minden klubtagunk örömmel vett részt a kézműves foglalkozáson, ahol illatos levendula zsákocskákat készítettek. A szemet gyönyörködtető zsákocskák az  otthonunkban kellemes, nyugtató levegőt varázsolnak és a pihentető alvást is elősegítik.

Az egészség megőrzése minden korosztály számára ugyanolyan fontos, de talán az idősebb korosztály számára a legfontosabb. Dr. Kozma Ottó háziorvos egészség megőrzéshez kapcsolódó előadását hallhatták időseink az egészségmegőrző napon. Testsúly mérésen, vérnyomás és vércukor vizsgálaton is részt vehettek ellátottjaink. A nyári jó időt kihasználva a szépen kialakított filagória és szalonnasütő helyen öröm volt sütni a finom szalonnát. Kreatív foglalkozás keretében a szalonnasütésről és a megélt élmények fotóiból emléktáblát készítettek klubosaink. Az emléktábla fotói cserélhetők az épp aktuális emlékeknek megfelelően.