Április beköszöntével a meleg is lassan megérkezett, így az időjárás lehetővé tette a szabadtéri programok szervezését is.
2023. 05. 04.

A hónap elején minden intézményünk a húsvétra készülődött. Készültek ajtó és ablak díszek, asztali dekorációk, öntött gipszformák, és húsvéti tojások különböző technikákkal díszítve.

A Kék szirom lakóotthonban a hónap igencsak eseménydúsra sikeredett. Április első felét itt is a húsvét határozta meg. Az előkészületekbe minden lakónk szívesen bekapcsolódott. Díszeket, dekorációkat készítettek, nagypénteken együtt sütöttek, főztek. Készült sárga túró, fonott foszlós kalács, kuktában főtt sonka és kolbász, nagypéntekre puliszka. Desszertnek piskótatekercset sütöttek, valamint kókuszgolyót készítettek. Húsvétkor a Múzeumfalu programján vettek részt lakóotthonunk lakói. Április 21-én a családi napon az erdei tornapályán bográcsgulyás készült. Az előkészítésben a szülők és a fiatalok egyaránt részt vettek. A főzés mellett foglalkozások és erdei túra tette még színesebbé a napot. Április 26-án, kulturális program keretében, ellátottjaink a Móricz Zsigmond Könyvtárban tettek látogatást, melynek alkalmával megismerhették a könyvtár látogató helyiségeit, láthattak 17. századi kézzel írott könyvet, megtekinthették az 1914. évi országgyűlési naplót, valamint az 1900-as évektől fent maradt újságokat, és a világ egyik legkisebb, mindössze 1 cm nagyságú könyvecskéjét is. Ezt követően egy kis kézműves foglalkozás keretében virágcsokrot készíthettek. A program nagy sikert aratott, hiszen rengeteg élményben volt részük lakóinknak és  ajándékként több általuk szépnek talált könyvet is megkaphattak, amit haza is vihettek.

A Család utcai idősek klubjának tagjai lakossági szűrővizsgálatokon vettek részt a Continental Arénában, a Nyírségi Hospice Alapítvány által szervezett programokon még a hónap elején. Klubunkban sokat kézműveskedtek, kreatívkodtak ellátottaink. Többek között memória játékot készítettek és anyák napjára is készültek különleges textil-tulipánokkal, melyek nem csak szépek, de gondozás nélkül is örökké virágoznak. Április 26-án a képzőművészetet kedvelő ellátottaink Hullán Bea festőművész csodás kiállítását tekintették meg a Váci Mihály Kulturális Központban.

Az Orosi idősek nappali ellátásában ismét színes programok tárháza állt klubtagjaink rendelkezésére. Az orosi idősek tartós bentlakásos intézményével közösen ünnepelt húsvét alkalmával, az asztalra hagyományos ünnepi ételek kerültek. Az egészségfejlesztési iroda munkatársai ismét megmozgatták ellátottjainkat fizikai és szellemi téren egyaránt. Bűnmegelőzési program keretében, a körzeti megbízott tartott előadást idős ellátottjaink számára. Az előadás témája: adathalászat és veszélyei.

A fogyatékosok nappali intézménye és az Oláh Viktória alapítvány - a FOF2022-C-2691 sz. pályázat keretében - a Kék szirom lakóotthonnal és az Együtt az úton Alapítvány nappali ellátó központja ellátottjaival közösen, április utolsó péntekjén családi sport napot szervezett. Az időjárás kedvezett a szabadtéri rendezvénynek, amelyen közel 100 ember vett részt. Mozgásban nem volt hiány. Vetélkedők, versenyek, melyek megmozgattak időseket, fiatalokat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Napsütés, közös főzés, jókedv, vidámság … így búcsúzott az április.