Méltó hely a megemlékezésre - kegyeleti hely került kialakításra Pacsirta utcai telephelyünkön
2020. 10. 30.

A hagyomány szerint minden év november 1. a mindenszentek, november 2-a pedig a halottak napja.

Ezen napokon elhunyt családtagjainkra, hozzátartozóinkra, szeretteinkre emlékezünk, sírjaikon elhelyezzük a kegyelet, a megemlékezés virágait, és gyergyát gyújtunk lelki üdvükért.

A halál, az elmúlás, a gyász, az elhunyt szeretteinkkel kapcsolatos emlékeink, életünk előrehaladtával azonban, nem csak ilyenkor jelennek meg gondolataink között.

Intézményünk munkatársai, az általunk ápolt, gondozott idősek folyamatos lelki támogatása mellett, a koronavírus járvány miatt bevezetett intézményelhagyási és látogatási tilalomZokozta szokatlan, és az idősek számára rendkívül megterhelő helyzet hatásainak enyhítése céljából, közös összefogással, olyan kegyeleti helyet alakítottak ki, ahol az intézmény Pacsirta utcai telephelyén élő ellátottak méltó körülmények között róhatják le kegyeletüket.

A kegyeleti hely nem csak mindenszentekkor és halottak napján, hanem az év bármely szakában lehetővé teszi, hogy időseink méltó módon emlékezhessenek elhunyt szeretteikre.

„Megelevenedik sok régi emlék, elmosódott képek új színeket nyernek, régi szavak szólnak elő a csendből százszor és ezerszer. Ilyenkor az álmodozás szétnő, s az elmúlt idők fölé emelkedik, kijavít hibákat, miket a lelkiismeret eléje tesz, mint szabó elé a rosszul varrt ruhát. Csak ilyenkor lehet mindent elölről kezdeni s másképpen, megnyugtatóbban rendezni rég elvégzett dolgokat, csak ilyenkor lehet színes csodává álmodni a múltat, s igaznak, szépnek hinni a jövőt.”

Wass Albert


A kegyeleti hely átadásán készült fotókat ITT tekintheti meg.