Farsang
2023. 03. 02.

Éppen csak kihevertük a karácsonyi és szilveszteri lakomázás, ünneplés fáradalmait, máris itt volt a vízkereszt, megkezdődött a báli szezon.

A hagyományok szerint a mulatságok végén a telet is elűzzük, virágvasárnapon pedig már a tavasz közeledtét ünnepeljük.

A farsang és az azt követő böjti időszak a tél végére is utal. Egy ősi hiedelem hívta életre a hozzá kapcsolódó zajos mulatságokat. Azt hitték ugyanis az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek.

Kivétel nélkül minden intézményünk megtartotta a farsangi mulatságát.

Február 15-én kora délutántól szerveztük meg a Pacsirta utcai Idősek Otthonában a farsangi ünnepséget, melynek során jelmezes beöltözés, szórakoztató közös játékok, csokis és epres fánk tették széppé a bentlakók napját.

A farsang elhozta a jókedvet, derűt, önfeledt szórakozást a Csaló közi intézményünkbe is. A pszichiátriai betegek nappali ellátása fantasztikus farsangi mulatsággal búcsúztatta a telet.

Jó hangulatú farsangi mulatságon vehettek részt a 9. számú Idősek Klubjában is időseink. Finom farsangi fánk sütés, majd ezt követően versek, gyönyörű fuvola előadás aranyozta be idős klubtagjaink napját. Népdaléneklés, zene és tánc jellemezte ezt a napot, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.

A februári programok sokasága közül mindenki talált magának megfelelőt az Orosi Idősek Klubjában is. Farsang, Zsuzsanna nap ünneplése, lelki
feltöltődés Monostory Marcell atyával, aki megemlékezést tartott az elhunytakról, és a veszteség feldolgozáshoz nyújtott lelki segítséget. Bűnmegelőzési programunk keretében ebben a hónapban is odafigyeltünk idős ellátottjainkra. A rendőrség munkatársa előadást tartott a szolgáltatók nevében eljáró csalók megjelenéséről, felhívva minden klubtagunk figyelmét az óvatosságra.

A gasztronómiai napokat se hagyjuk ki, hiszen klubtagjaink sem feledkeztek meg róla.

Februárban is készült friss kenyér, töltött káposzta és a farsang elmaradhatatlan kelléke, a fánk. Közös farsangi mulatsággal zárták a februárt az idős nappali ellátásban részesülő klubtagjaink. Ötletes jelmezek, színes programok, tombola és vidámság mely a rendezvényt jellemezte.